неделя, 17 април 2011 г.

ПРОЕКТЪТ ЕШАЛОН - ТОВА КОЕТО НЕ ЗНАЕМ ЗА НЕГО!


ОТГОВОРИ НА НАЙ-ЧЕСТО ЗАДАВАНИТЕ ВЪПРОСИ ВЪВ ВРЪЗКА С ПРОЕКТ "ECHELON" 7 февруари, 2002 

Какво представлява проект ECHELON? 

ECHELON е терминът, масово използван във връзка с автоматизираните глобални приемащи и релейни системи, разработени от тайните агенции на пет нации: САЩ, Англия, Канада, Австралия и Нова Зеландия (вероятно това е кодовото име за част от системата, която приема използващите сателит комуникации). Докато американската "Агенция за сигурност" (NSA) заема водещото място, ECHELON работи съвместно с други тайни агенции, включително Австралийския директорат по сигнали за защита на страната (DSD). Счита се, че по силата на различни споразумения ECHELON работи и със службата "Британски правителствени комуникации" (GCHQ) и с агенции на други съюзници на САЩ. 
Тези страни координират своите действия по силата на споразумението UKUSA, сключено през 1947. Оригиналният проект ECHELON датира от 1971. Но оттогава неговите възможности и приоритети са се разширили неимоверно много. Той може да подслушва и обработва много видове излъчвания по света. Всъщност, може да подслушва по три милиарда комуникации всеки ден, включително телефонни разговори, изпратени по електронната поща съобщения, информация за сваляне на информация от Интернет, сателитни предавания, и т.н. Системата ECHELON събира всички тези излъчвания безразборно, след това пресява информацията, представляваща интерес, посредством програми за изкуствен интелект. Твърди се, че ECHELON пресява около 90% от трафика, който тече по Интернет. Но точните способности и цели на проекта остават неясни. Например, не се знае дали той държи на прицел местните комуникации. Освен това, очевидно му е много трудно да следи комуникациите по оптични кабели. Как работи този проект? 

ECHELON събира данни по различни начини. Използват се масивни наземни радио- антени за приемане на сателитни предавания. Трафикът по някои сайтове се проверява. Тези антени са разположени в САЩ, Италия, Англия, Турция, Нова Зеландия, Канада, Австралия и още няколко места. 
Използват се и средства за прихващане на "изтекли" излъчвания между градовете. След това, тези сателити излъчват информацията надолу към центровете за обработка на Земята. Главните центрове са в САЩ (близо до Денвър), Англия (Менуид Хил), Австралия и Германия. 
ECHELON приема и излъчвания по Интернет и използва много "подслушващи" устройства, които събират информация от пакетите с данни докато те пътуват по Интернет, посредством няколко ключови връзки. Използва и търсещи програми, за да сканира за уеб-сайтове, които могат да представляват интерес. Освен това, използват се и подводни устройства - за прослушване на кабелите, пренасящи презокеанските телефонни разговори. Според публикувани доклади, американските водолази са поставили следящи устройства на подводните кабели. Едно такова е било открито през 1982, но останалите очевидно функционират неоткрити. 
Засега не се знае дали могат да се подслушват и телефонните кабели. Ако горните методи не свършат работа, има и други. Държавите, имащи споразумение по този проект, обучават специални агенти за поставяне на множество специални устройства за събиране на данни. Едно от тях е комплект за обработка на информацията с размерите на дипломатическо куфарче. Друго подобно представлява радиоприемник с големината на кредитна карта. 
След събирането на този суров материал, ECHELON го проверява посредством системата "DICTIONARY" ("Речник"). Това е специална система компютри, която намира съответната информация по ключови думи, адреси и т.н. Тези търсещи програми помагат за сравняването на голям обем излъчвания, преминаващи ежедневно през мрежата на ECHELON. Тези програми дават възможност на потребителите да се съсредоточат върху всяка специфична тема, във връзка с която се търси информация. 
Ако такъв проект съществува, защо досега не съм чул нищо за него? Правителството на САЩ е стигнало до крайности, за да запази този проект в тайна. До ден днешен, американското правителство отказва да признае, че такъв проект изобщо съществува. Ние знаем, че той съществува, защото правителствата и на Австралия и на Нова Зеландия признаха този факт. Дори при наличието на тези признания, обаче, официалните власти на САЩ отказват да коментират темата. Тази "стена от мълчание", обаче, започва да се руши. 
Първият доклад за проекта е публикуван през 1988. В допълнение, освен признанията на Австралия, в Европейския парламент са получени два доклада, които описват дейностите по този проект. Така се появиха стряскащи доказателства, че възможностите на проекта може би са прекалено подценявани. В първия се говори, че той цели предимно цивилни лица. Установено е, че за разлика от многобройните електронни системи за шпиониране, разработени през студената война, проектът е предназначен предимно за не-военни обекти: правителства, организации и бизнес в буквално всяка страна. Системата приема огромни количества комуникации и след това отделя ценното чрез средства за изкуствен интелект от типа на "Мемекс" - по ключови думи. Петте държави си делят със САЩ резултатите. Всяка от тях осигурява речници на останалите, ключови фрази, хора и места, за откриване на допълваща информация при тях, което се изпраща на поискалата информация страна. Освен информация за потенциални терористи, се събира и много друга информация - например за държавите, участващи в преговорите на GATT. Установено е, че засега основните приоритети на тази система продължават да бъдат военното и политическо разузнаване. 
При подслушването на телефони, процедурата е известна като "Мантис". При телексите се нарича "Мейфлай". 
Програмата се използва и за даване на предимства на американски фирми пред конкурентните им фирми, както и за икономически шпионаж. 
Първоначално, програмата е създадена в името на националната сигурност, но на практика се занимава и с много други дейности, включително с подслушване и на частни лица - например под нейно наблюдение е била принцеса Даяна. Не съществува начин, по който да се знае с точност с какво се занимава и за какво се използва ECHELON. Не е ясно доколко е причинил вреди на частни лица. Разбира се, и други страни, например Русия, Франция, Израел, Индия, Пакистан, както и редица други, също събират информация по подобни начини, но ECHELON е системата, която е най-голяма от този вид. Другите страни нямат средствата за да се ангажират с толкова мащабно събиране на информация, каквото се провежда в САЩ.

Няма коментари:

Публикуване на коментар